Programe de backup pentru Windows

Download cel mai bun program de făcut backup la Windows gratis

In informatica, backup-ul sau copia de rezervă indică copierea și arhivarea datelor prezente pe un calculator, pe orice mediu de stocare (CD/DVD/HDD/Stick USB/Server FTP/Cloud), cu scopul de a preveni pierderea de date și restabilirea acestora in cazul in care, din neglijență sau accidental, se pierd sau se șterg.

Din moment ce datele digitale se pot pierde foarte ușor, din cauza neglijentei, erori a sistemului de operare sau pur si simplu se strica HDD-ul calculatorului, este bine să faceti periodic o copie de rezerva a tuturor acelor date (documente/poze/video/muzică) pe care le considerati importante.

Exista mai multe tipuri de programe de backup pentru Windows, practic pentru orice este prezent pe calculator, cum ar fi backup-ul postei electronice, a driverelor, a fișierelor și folderelor sau a partițiilor, inclusa partiția unde se gasește sistemul de operare.

Tipuri de backup

Exista mai multe tipuri de backup, in funcție de necesitățile utilizatorului.

Disk Image sau clonarea Hard Disk-ului

Disk image este o metoda de backup al întregului HDD într-o singura imagine CD/DVD. Aceasta metoda este utila pentru cine dorește să creeze o copie de rezerva al unui întreg HDD, cu toate partițiile existente, sistem de operare, programe instalate și fișiere salvate pe computer.

Backup normal sau complet

Spre deosebire de Disk Image, o copie de rezervă completă nu include tabelele de alocare, partițiile și sectoarele de boot.

Backup de copiere

Acest tip de backup va copia pe un mediu de stocare toate fișierele selectate. Nu marchează fișierele ca fiind arhivate.

Backup incremental

Un backup incremental adaugă doar fișierele modificate sau create într-o copie de rezervă existentă. Practic, cu un program de backup faceți o copie de rezervă, apoi periodic, in funcție de setările voastre, adaugă la backup-ul făcut doar fișierele care au fost modificate de la ultimul backup normal sau incremental.

Backup diferențial

Un backup diferențial face o copie de rezervă a tuturor fișierelor si folderelor care au fost create sau modificate de la ultimul backup normal sau incremental. Backup-urile diferențiale sunt importante deoarece pentru recuperarea datelor este nevoie doar de ultimele backup-uri complete si diferențiale.

Programe de făcut backup la fișiere și foldere

Prin backup-ul fișierelor sau a folderelor se înțelege copierea unui anumit număr de fișiere sau foldere dintr-o locație a calculatorului în altă parte pe același sau alt calculator sau orice alt mediu de stocare (CD/DVD, HDD extern, Cloud, etc.).

In general, copia de rezervă este comprimată într-o arhiva (ZIP, RAR, 7z, etc.), astfel spațiul ocupat se reduce.

Acest tip de backup de obicei este periodic, in acest mod salvati fișierele care sunt actualizate deseori, dar se poate face și doar o singura dată, dacă acele fișiere nu vor mai fi modificate ulterior.

Comodo Backup

Gratuit, simplu si ușor de folosit, Comodo Backup include toate caracteristicile pe care trebuie sa le aibă un program de backup bun. Programul permite backup-ul incremental și diferențial, este posibil să creati arhive ZIP protejate cu parolă, permite să programați backup-urile (ora, zi sau zile din săptămână), iar backup-ul se poate salva pe HDD sau server FTP/retea LAN. În plus, Comodo permite și să faceți o sincronizare a fișierelor din diferite foldere.

Interfața grafică este simplă, intuitivă și ușor de înțeles. Toate funcțiile și opțiunile sunt puse la vedere și ușor accesibile.

De curând a fost adăugată și opțiunea Cloud, care vă pune la dispoziție gratis un spațiu de 10 GB online, unde puteți să salvați datele voastre. Dacă doriți să beneficiați de acestă opțiune trebuie mai întâi să vă înregistrați gratis cu un email valabil.

Comodo Backup se poate folosi și în scopuri profesionale/comerciale (magazin, birou, etc.), nu doar in scopuri personale pe calculatorul de acasă. Download Comodo Backup.

Cobian Backup

Cobian Backup este un program gratuit care va permite sa creati o copie de rezerva a fisierelor importante pe care le aveti pe calculator.

Interfata grafica este foarte intuitiva si bine organizata, cu toate comenzile usor accesibile.

Foloisrea programului este foarte simpla: trebuie sa creati un nou proiect (numit „task” in program) si sa il configurati in functie de necesitatile voastre, indicand fisierele si folderele pe care doriti sa le salvati si destinatia unde doriti sa salvati copia de rezerva, care poate fi pe HDD-ul intern, un HDD extern, stick USB sau server FTP. Programul permite sa gestionati mai multe „task” simultan, iar la terminarea backup-ului poate si sa inchida calculatorul.

Cu Cobian Backup puteti sa faceti o copie de rezerva 1:1 sau sa creati un fisier comprimat in format ZIP, astfel, puteti sa economisiti spatiu pe dispozitivul de stocare. Arhivele ZIP se pot proteja cu o parola, in acest fel evitati ca cineva neautorizat sa acceseze fisierele voastre personale. In plus, programul permite sa planificati cand doriti sa salvati copiile de rezerva si sa faceti diferite tipuri de backup: complet, diferential sau incremental. Download Cobian Backup.

Programe de backup partiții sau al întregului Hard Disk

Prin backup-ul unei partitii sau a unui Hard Disk, se intelege crearea unei imagini a unei partitii sau a intregului Hard Disk intr-un singur fisier, care se poate restaura rapid si usor in cazul in care aveti probleme cu pornirea sistemului de operare, probleme care pot sa apara daca instalati vreun software incompatibil sau sistemul de operare este infectat cu un virus.

Eu, de exemplu, dupa ce instalez Windows, apoi driverele si unele programe necesare, fac un backup a intregului HDD, astfel, daca in viitor apar probleme revin la starea in care era calculatorul in momentul in care am facut backup-ul.

Paragon Backup & Recovery Free

Paragon Backup & Recovery este un program gratuit care va permite sa creati o copie de rezerva a unei partitii sau a intregului HDD. Imaginea creata se poate salva pe o alta partitie, un alt Hard Disk intern, un dispozitiv extern (HDD extern sau stick USB) sau pe CD/DVD. Programul pune la dispozitie diferite nivele de compresie, astfel, imaginea creata va ocupa mai putin spatiu pe dispozitivul de stocare.

Paragon Backup & Recovery Free suporta diferite tipuri de file system, printre care NTFS, FAT16, FAT32, EXT2, EXT3, EXT4, Swap, HPFS, HFS+, si permite sa controlati integritatea arhivei create. In plus, pe langa faptul ca permite sa restaurati integral o partitie sau intregul Hard Disk, programul mai permite sa restaurati doar anumite foldere, optiune utila in cazul in care pierdeti doar anumite date.

Paragon Backup & Recovery Free permite si backup-ul diferential sau incremental si se poate rula de pe un CD sau stick USB. In comparatie cu alte programe de acest tip, Paragon Backup & Recovery Free nu este foarte rapid la crearea unui backup, dar este foarte rapid la restaurarea acestuia.

In acest moment, Paragon Backup & Recovery Free este unul dintre cele mai bune programe de backup a unei partitii sau a intregului HDD, iar ultima versiune a programului este compatibila si cu Windows 8.1. Download Paragon Backup & Recovery Free.

Program de backup gratuit: AOMEI Backupper Standard

AOMEI Backupper Standard este considerat de catre multi utilizatori cel mai bun program de backup. Interfata grafica este simpla si clara, imediat se intelege functionarea programului, cu toate optiunile usor accesibile.

Cu AOMEI Backupper Standard puteti sa creati o copie de siguranta a unor fisiere, foldere, partitii sau a intregului HDD. In plus, programul va permite sa faceti backup-uri incrementale si diferentiale, iar daca imaginea unei partitii este de dimensiuni mari, puteti sa o impartiti in mai multe parti.

De asemenea, programul permite sa creati un disc bootabil (sau stick USB) cu backup-ul partitiei unde se gaseste sistemul de operare, astfel, daca Windows-ul nu mai porneste, puteti sa restaurati imaginea partitiei de pe CD/DVD sau stick-ul USB.

Viteza cu care creeaza imaginea copiei de rezerva este foarte buna, probabil este cel mai rapid program dintre cele incercate de mine, dar din pacate nu este rapid cand trebuie sa restaurati datele, in acest caz programul este mult mai lent decat Paragon. Download AOMEI Backupper Standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *